Språkkunniga Aleksandar stortrivs som konsult

Aleksandar Rakovic arbetar som säljare med internationella kontakter och stort kundfokus, och har nytta av att kunna fyra språk.

”Jag försöker få kunderna som kommer från världens alla hörn att känna sig bekväma här.”

Aleksandar Rakovic är konsult på Adecco. Sedan 2019 jobbar han som säljare på marknadsavdelningen på Outokumpu Fagersta Stainless och stortrivs med arbetskam­rater och arbetsuppgifter.

Pendlingen, 40 minuters tågresa morgon och kväll mellan Ludvika och Fagersta, var det enda orosmolnet när han fick jobbet, men det har gått över förväntan. En avkopplande tågresa på morgonen gör att han kan ladda inför arbetsdagen i lugn och ro, och hem ställer han om från arbete till fritid.

Förtur till jobb

Aleksandar arbetade tidigare på ABB i Ludvika i åtta år, även då som konsult för Adecco. Nu fortsätter han att utvecklas i en annan stor koncern. Att jobba för det stora internationella bemanningsföretaget Adecco ser han många fördelar med. Några av dem är bra förmåner och förtur till spännande jobb.

Arbetsuppgifterna tidigare på ABB och nu på Outokumpu Fagersta Stainless innebär stort kundfokus och många internationella kontakter.

– Jag hjälper till med offerter och koordinerar leveranser, och försöker få kunderna som kommer från världens alla hörn att känna sig bekväma här, säger Aleksandar.

Värdefulla ­språkkunskaper

Att kunna tala svenska, engelska, serbiska och spanska flytande har han stor nytta av. Serbiska var modersmålet hemma under uppväxtåren i Ludvika. När Aleksandar var nio år flyttade familjen till södra Spanien och blev kvar i tio år.

– Pappa bor kvar i Spanien och jag har många vänner som jag fortfarande håller kontakten med där, säger Aleksandar.

Fotbollsintresse odlat i Spanien

Det var under åren i Spanien som FC Barcelona blev favoritlaget och Camp Nou fotbollsarenan framför alla andra. Fotboll, och sport överhuvudtaget, är fortfarande Aleksandars stora intressen, numera mest odlade genom tv-rutan och i en och annan kompismatch med vännerna.

Aleksandar Rakovic

Psykologstudier på Örebro universitet gav ­Aleksandar Rakovic nyttiga kunskaper, men det var sommarjobbet på ABB i Ludvika som gjorde att han blev kvar hos bemannings­företaget Adecco.

/

Adecco

Adecco sätter individen i fokus för att matcha rätt kompetens till rätt plats.

Läs mer