fbpx

Jugansbo – en plats för kraftsamling och inspiration

I det röda huset mitt i byn utanför Sala bor Linnéa Seidel och Sebastian Niemi Carlsson med sina barn Axel och Isac. Här kombinerar de familjeliv med framgångsrikt företagande.

– I Jugansbo pågår generationsskifte. Äldre säljer sina hus, barnfamiljer flyttar in.

Boningshuset är från 1900-talets början, ljust och modernt inrett men med den speciella atmosfären bevarad som bara finns i riktigt gamla hus. Till gården hör också ett äldre boningshus, en vacker trädgård och lite åkermark.

Sebastian och Linnéa är båda entreprenörer och driver varsitt företag.

Pionjär som matbloggare

Linnéa dukar fram kaffe och rabarberpaj på altanen. Hon driver bloggen “Linnéas skafferi” och är en av landets ledande influencers när det gäller matlagning och bakning. Efter tio år som bloggare och författare kan hon nu försörja sig på sin verksamhet.

Att bo på landsbygden och ha världen som ­arbetsfält ser hon som en perfekt kombination. Lugnet i Jugansbo varvas med kundbesök i storstäderna. Dagar när hon vill ha folk omkring sig följer hon med Sebastian in till Dekalbolaget AB i Sala, företaget som han tog över efter sin far 2014 och där han nu har sex anställda.

Tryggheten i Jugansbo A och O

Linnéa och Sebastian får livet att fungera med familj och företagande, trots att de många gånger har ­fulltecknade scheman. Det är i lugnet och tryggheten i Jugansbo de båda hämtar kraft och inspiration. Men att bosätta sig här var ingen självklarhet från början.

– Som trettonåring kunde jag inte förstå hur någon kunde tvinga sina barn att växa upp på ett sådant hemskt ställe, säger Linnéa med ett leende.

Hon har ju gjort precis det, vuxit upp i Jugansbo, men flyttade till stan direkt efter nian. Sebastian i sin tur såg ingen anledning att bo någon annanstans än i Sala, den lagom stora staden som alltid varit hemma för honom.

Köket är en av Linnéas arbets­platser. Här lagar hon mat och bakar, för att sedan återge resultatet i den prisbelönta bloggen ”Linnéas skafferi”.

Perfekt liv för barnen

Med tidens gång och en dos övertalning blev det ändå Jugansbo de slog sig ner i. Och efter tio år kan ingen av dem tänka sig att bo någon annanstans. Fördelarna är så många. Här känner människor varandra, och här hjälps man åt. Barnen har jämnåriga kompisar, och Åby skola där Axel går är en liten, trygg skola där alla känner alla.

Att ta bilen för att handla, skjutsa barnen till skola, förskola och fritidsaktiviteter eller till restaurangbesök för hela familjen – utbudet är stort i Sala – ser de båda som självklarheter. En kvart till Axels fotbollsträning i Norrby SK, en kvart in till stan är inga sträckor att tala om. Kör det ihop sig har Sebastian och Linnéa föräldrar som ställer upp.

En härligt stor trädgård med utrymme för både fotbollsmatcher och studsmatta.

Idella krafter skapar värde

De passar på att berömma Salas föreningsliv, de ­ideella föreningarna där idrottsledarnas enga­gemang gör aktiviteterna så roliga för barnen.

– I Jugansbo pågår generationsskifte. Äldre säljer sina hus, barnfamiljer flyttar in. Under sommaren har fler familjer gått samman och delat på skötseln av Hillingens badplats. När barnen blir större får de sköta om badet.

– De flesta som har vuxit upp här ute har haft sitt första sommarjobb vid Hillingen. Man fick cykla dit och tömma sopor, klippa gräs och kolla vatten­temperaturen, minns Linnéa.

Linnéa och Sebastian är nöjda med att leva och bo i Sala. Om de fick önska fritt skulle de vilja se ännu fler entreprenörer i kommunen, gärna en ­lättare industri av något slag som kan ge ung­domarna jobb, och en ännu mer levande ­Kulturskola.

Hela familjen ­samlade framför huset i ­Jugansbo. Sebastian, Linnea, sönerna Axel och Isac samt familjens labrador Charlston.
Linnéa Seidel

Ålder: 32 år.
Yrke: Matbloggare och matkreatör.
Bakgrund: Utbildad undersköterska, självlärd inom matlagning, bakning, skrivande och fotograferande.
Utmärkelser: Stora Matbloggspriset 2016, Årets företagsamma kvinna 2017 på Silverglans, Salas näringslivsgala.

Sebastian Niemi Carlsson

Ålder: 35 år.
Yrke: Ägare och vd till ­Dekalbolaget AB i Sala med sex anställda.
Bakgrund: Började på företaget direkt efter studenten. Tog över efter sin far 2014.
Utmärkelser: Entreprenörspriset 2017 på Silverglans, Salas ­näringslivsgala.

/

Sala

I Sala samsas gammalt och nytt – och stad och landsbygd – sida vid sida. Välkommen till en myllrande småstadidyll med blomstrande näringsliv. Sala är staden med nära till allt.

Läs mer