Livet i Ramnäs var drömmen som blev sann
Anna-Karin Sjödahl lever med historiens vingslag runt sig. Hon både bor och arbetar i Ramnäs gamla bruksmiljö och här stortrivs hon.
”Här finns en unik atmosfär, och bruket och bruksområdet är pulsen i Ramnäs”
Det var 2003 som Anna-Karin och hennes man Peter bestämde sig för att göra slag i saken, låta boendedrömmen bli sann. I Ramnäs bruks före detta trädgårdsmästarbostad fann de det de hade sökt; den antika boendekänslan och möjlighet till ett stall för hästar. Med 30 minuter till arbetet i Västerås och närhet till både barnens skolor och mataffär hade de inget mer att önska.
Bruket är pulsen och själen
Numera pendlar inte Anna-Karin längre, utan det senaste året har hon kunnat promenera till jobbet. När hon beslutade sig för att starta eget företag som försäkringskonsult började hon också göra inhopp som servitris på Schenströmska herrgården. Inhoppen ledde så småningom till att hon blev erbjuden uppdraget som platschef och projektledare för utvecklingen av Stallet. Nu arbetar hon parallellt som försäkringskonsult och platschef på herrgården.
På Schenströmska herrgården osar det 1700-tal av väggar, tak och trappor. Ett sällskap med konferensgäster tar en drink i källaren som i begynnelsen användes som matförvaringsplats. Både matsal och intilliggande rum en våning upp har några riktigt maffiga kakelugnar. Rummet med en ljust blekgrön ugn är ett av Anna-Karins favoriter.
– Det här är världens bästa ställe att sitta och jobba på. Antingen här uppe eller så sammetssoffan nere i källaren. Den här platsen har tyngd, en själ. Här finns en unik atmosfär, och bruket och bruksområdet är pulsen i Ramnäs, säger Anna-Karin Sjödahl.
Hästtjejen blev Ramnäsbo
Anna-Karin och född och uppvuxen på området Blåsbo i Västerås, men hon har alltid drömt om att bo på landet. Passionen för hästar, ett intresse som hon delar med dottern, bidrog till den drömmen. Sonen har haft motocross som intresse, vilket också passat utmärkt i en ort som Ramnäs.
I Ramnäs finns naturen och skogarna runt knuten och de är precis som bruket en viktig del av Ramnäsbornas identitet. Det visade sig inte minst när skogarna kring Surahammar, Sala, Fagersta och Norberg började brinna i augusti 2014. Anna-Karin och hennes man fick hjälpa till när grannen skulle frakta en vattenfylld dyngspridare till det brinnande området kring Öjesjön.
Bygden slöt upp
Ramnäs blev knutpunkten för de som arbetade med branden, bland annat räddningstjänst, ledningsstab och mediarepresentanter.
– Jag jobbade på Länsförsäkringar då och blev samordnare i staben för försäkringsbolagen, säger Anna-Karin. Men det var inte bara olika yrkeskategorier som slöt upp, även Ramnäsborna gick man ur huse för att göra vad de kunde för att hjälpa till.
– Det är fördelen med en sådan här liten ort, alla går ihop. Vi har nära till varandra, alla känner ju till alla. Under skogsbranden slöt alla upp, då visade sig styrkan i en liten ort, säger Anna-Karin Sjödahl.
Anna-Karin Sjödahl
Bor: Ramnäs i Surahammars kommun
Familj: Maken Peter och en dotter och son, 16 och 20 år.
Fritid: Hästar och träning, mycket triathlon. Har kört en Ironman i Kalmar.
Surahammar
Surahammar, ramnäs och virsbo är tre lagom stora bruksorter. Här förenas stolt historia med fina framtidsutsikter. Här finns ett utbrett kulturliv med muséer, trivsamma bibliotek och många aktiva föreningar som skapar en stark samverkan och en levande bygd.