fbpx

Sala växer på flera fronter

I takt med att större städer som Västerås och Uppsala har ­växtvärk knackar både människor och byggföretag på dörren i Sala. “Det händer mycket här, men småstadskänslan måste bevaras”, säger Kjell-Ove Jacobsson, plan- och byggchef i Sala.

”Sala ligger ­strategiskt, det är nära att pendla. Det är 25 minuter till Västerås och 40 ­minuter till Uppsala”

Kommunen rustar med en ny idrottshall, gör planer för utveckling av handeln samt planerar var nya bostäder kan byggas och företag etablera sig. Kjell-Ove Jacobsson kommer från byggbranschen men kunde inte tacka nej när han fick erbjudandet om jobb i Sala kommun.

– Det händer och kommer att hända så mycket i Sala de kommande åren, säger han.

Planarbete pågår på många fronter, både för bostäder och för kommersiell verksamhet. Vid Evelund, där riksväg 56 blir 70 och går vidare mot Sälen, vill kommunen skapa plats.

– Området ligger strategiskt och har potential att utvecklas till en av stadens entréer, men också till en plats för etablering av verksamheter som kräver ett gott trafikläge, säger Annica Åkerblom, näringslivschef på Sala kommun.

Nya villor och lägenheter på gång

Det populära Ängshagen växer med många nya villatomter och området kring den gamla fotbollsarenan Silvervallen är klart för bygge av flerbostadshus. Här planeras att sätta spaden i jorden redan våren 2020.

Ängshagen är ett av Salas bostads­områden som växer så det knakar.

” Det händer och kommer att hända så mycket i Sala de kommande åren”

Nybygge på ­Silvervallen. Här planeras att ­byggas en ny stadsdel med samma känsla som den ­historiska staden.

Runt om i staden finns planer för minst ett 60-tal villor, radhus och parhus. Men det stora som ska ske kommande åren är lägenhetshusen på området Norrmalm, i närheten av järnvägsstationen. 800 till 1000 bostäder planeras, en expandering av staden som både kräver förändringar i vägnätet och att fler skolor och förskolor behövs. Det finns ett lokalt behov av lägenheter, men kommunen har också en vision om att växa med fler inflyttade invånare, menar Kjell-Ove Jacobsson:

– Sala ligger strategiskt, det är nära att pendla. Det är 25 minuter till Västerås och 40 minuter till Uppsala. I framtidens samhälle behöver människor inte vara på jobbet varje dag och då kan de bo i Sala. Här kan de få samma hus för två miljoner som de betalar sju miljoner för i Stockholm.

Småstadskänslan ska bevaras

Kjell-Ove Jacobsson menar dock att Sala inte ska växa och bli ett Manhattan med gigantiska höghus. Det genuina i småstaden måste bevaras och det nya som byggs ska passa in i den befintliga miljön. Själv är Kjell-Ove är Salabo från barnsben. Förutom familj och vänner är det också lugnet och närheten till naturen, handel och skolor som fått honom att stanna kvar.

– Ja, livet är enkelt i Sala. Man har nära till allt, säger Kjell-Ove ­Jacobsson.

Kjell-Ove Jacobsson, plan- och byggchef i Sala.

Lärkan ­sportcenter invigdes i september 2019. Här spelas innebandy, handboll, basket och fotboll.

/

Sala

I Sala samsas gammalt och nytt – och stad och landsbygd – sida vid sida. Välkommen till en myllrande småstadidyll med blomstrande näringsliv. Sala är staden med nära till allt.

Läs mer