fbpx

Tåget är navet i Ransta – och avgjorde Lindas flytt hit

För Linda Svensson och många andra Ranstabor är tåget viktigt för att kunna bo här. När tågavgångarna var hotade slöt hela Ransta upp i fighten mot Trafikverket – och vann.

”För mig är det jätte­viktigt att kunna leva klimatsmart och tack vare tåget kan vi göra det här”

Den gamla järnvägsstationen i Ransta är inte längre stationshus utan en modern bygdegård och samlingspunkt för människor i det lilla samhället i Sala kommun. Den aktiva bygdegårdsföreningen Ransta Nästa håller till i bygdegården. Linda Svensson är ordförande i föreningen, som länge arbetat för att göra Ransta till en bra plats att bo och verka i.

Under årens lopp har föreningen bland annat påverkat bygget av ny skola, som invigdes i januari 2019, och en fullstor idrottshall. För några år sedan lyckades de också genom påtryckningar och uppvaktning av riksdagspolitiker få Trafikverket att ändra sig i frågan om att dra in tågavgångar.

– Jag och min sambo bodde i Västerås men valde att flytta hit för sju år sedan. Vi ville bo i en mindre ort och för oss var det avgörande att kunna ta tåget till jobbet, säger Linda Svensson.

Linda Svensson är ­ordförande i bygde­gårdsföreningen Ransta Nästa. Förutom opinions­bildning arbetar föreningen också med aktiviteter för barn och unga. Den vandrande julkalendern, där folk promenerar runt i byn och gör olika gratisaktiviteter, engagerar både stora och små och har flera gånger blivit uppmärksammad i media.

Lätt ta sig till jobbet

Linda Svensson arbetar som processingenjör på Mälarenergi i Västerås. Även hennes sambo jobbar som ingenjör i Västerås. De har valt ett liv där de kan promenera från huset med den stora trädgården till stationen på några minuter, åka tåg i mindre än 20 minuter innan de cyklar vidare till jobbet.

– Vi är nog ganska typiska för dem som flyttar in till Ransta, säger Linda.

Inget mer att önska i vardagen

Linda berättar entusiastiskt om det nybyggda biblio­teket, en livsmedelsbutik, öppen förskola, gym, gympa, motionsspår och vacker natur precis runt knuten. Sambons trädgårdsintresse kan också tillfredsställas i och med den stora tomten som följde med huset.

– Jag var nyligen föräldra­ledig med vår tvååring och kände egentligen inte att jag behövde lämna Ransta alls. Behöver man handla finns ju internet. Vi har bil men använder den inte mer än nödvändigt. För mig är det jätteviktigt att kunna leva klimatsmart och tack vare tåget kan vi göra det här, säger Linda Svensson.

De senaste åren har mycket skett i Ransta. Sala kommun har satsat på en ny skola och en fullstor idrottshall.
Linda Svensson

Född: 1981
Jobb: Processingenjör på Mälarenergi i Västerås
Familj: Sambo och två barn
Bor: Ransta

/

Sala

I Sala samsas gammalt och nytt – och stad och landsbygd – sida vid sida. Välkommen till en myllrande småstadidyll med blomstrande näringsliv. Sala är staden med nära till allt.

Läs mer