fbpx

Lär känna Västmanland lite bättre

1.


Uppfinningsrikedom genom århundraden

Västmanlänningarna har i alla tider varit ett driftigt och uppfinningsrikt folk. Järnmalm har brutits i Bergslagen sedan medeltiden, och på 1500-talet kallade Gustav Vasa Sala Silvergruva för Svea Rikes skattkammare. Ett par hundra år senare upptäcktes syret av Carl Wilhelm Scheele, apotekare i Köping och på 1800-talet utvecklades trefasmotorn av Asea, dagens ABB. I Västmanland och på ABB utvecklar man också robotar som exporteras över hela världen.

ABB:s nya robotcell för 3D-kvalitetskontroll
Gruvdräng Sala Silvergruva

2.


Livskvalitet i stort och smått 

Det är enkelt att leva i Västmanland! Det är ett litet län till ytan – därför är det också nära till det mesta. Vilken av de mindre orterna man än bor i så är avståndet till storstads­pulsen i Västerås kort. I länets största stad hittar man bland annat restauranger i toppklass, stora evenemang en spännande teaterscen och actionfyllda nöjen för både stora och små.

Västerås cityfestival – stora scenen
Restauranger i toppklass -bild från Kaj plats 9

Läs mer på: visitvasateras.se eller visitvastmanland.com

3.


Djupa skogar och vackra vatten 

Skog täcker mer än hälften av Västmanlands yta. För en del är skogen ett levebröd med ansvarsfull skogsnäring som ledstjärna. För andra är skogen en älskad plats för rekreation, motion och äventyr. Att höra vargarna yla i natten är en magisk upplevelse. Lika magisk kan en stilla morgon vid sjön vara, i väntan på att abborren ska nappa. I Västmanland finns både stora sjöar som Hjälmaren och Mälaren och spännande historiska vattenvägar som Strömsholms- och Hjälmare kanal.

Strömsholms kanal går från Dalarna genom hela Västmanland ner till Mälaren.
Vargar ylar i Bergslagens oändliga skogar

Läs mer på: visitvastmanland.com

4.


Nära både hit och bort

Västmanland ligger centralt i Sverige, i en del av landet med hög ekonomisk tillväxt. Det strategiska läget gör det enkelt både att bo och att driva företag här, och det underlättar även kontakterna med omvärlden. Möjligheterna att pendla med tåg till och från länet är utmärkta, i Västerås finns flygplats och Arlanda ligger bara en timme bort.

Varje dag görs 38 000 resor med kollektivtrafiken i Västmanland.
Närhet till Arlanda och egen flygplats i Västmanland finns i Västerås med förbindelser till Europa.

5.


Tillsammans för tillväxt

I Västmanland vet vi att vi blir bättre tillsammans! Genom att samarbeta över kommungränser, yrkesgränser, teknikgränser och organisationsgränser främjas hållbar regional tillväxt och vi stärker länet både nationellt och inter­nationellt. Tack vare vår framgångsrika samverkan inom bland annat automation, robotik, gruvnäring, metall­bearbetning, fordonsindustri, energi och järnvägar lyfter vi både teknik och människor.

I Västmanland samarbetar vi

6.


Från Västmanland och ut i världen

Att utveckla länets näringsliv och underlätta ­kompetensförsörjning är viktigt i Västmanland. De senaste årtionden har länets många globala företag vuxit och utvecklats i snabb takt. Västmanland är ett av Sveriges viktigaste exportlän, med 40 000 arbetstillfällen kopp­lade till export.

Västerås och Köping har Nordens största insjöhamnar och är väldigt viktiga för exportmarknaden.

7.


Innovationer i framkant

Tack vare många teknikstarka företag inom industri- och energi­sektorn, och framstående forskare på bland annat Mälardalens Högskola, är Västmanland med och för Sverige mot framtiden. Här i länet utvecklas till exempel till exempel teknik för ett samhälle fritt från fossila bränslen, som Northvolts litiumjonbatteri. Härifrån kommer också ABB:s tvåarmade robot Yumi, som samarbetar sida vid sida med människor. Att mycket av länets bas­industri framgångsrikt ställt om från ­traditionell industri till mer fokus på informationsteknik och digitala teknologier gör ­Västmanland till ett av de län i landet som har flest innovationer per capita.

Mälarenergi och Northvolt har byggt ett nytt batterilager kopplat till det lokala elnätet på arenaområdet Rocklunda i Västerås.
YuMi är världens första verkligen kollaborativa robot som kan arbeta sida vid sida med en människa med samma arbetsuppgift på ett helt säkert sätt.