fbpx

Naturupplevelser i Västmanland

Västmanland bjuder på storslagna naturupplevelser, från Mälarens glittrande böljor och bördiga slätter i söder till Bergslagens djupa, mineralrika skogar i norr. Här samsas vilda djur med helt vanliga vandrare, och året om finns chans till sköna upplevelser i det fria.

Bäversafari i skymningen

Svartådalen i Sala kommun är ett myllrande naturområde med rikt djur- och fågelliv. Här kan du utforska området på egen hand, eller ännu hellre – häng med på bäversafari! Det är ett lika stillsamt som spännande äventyr att tyst glida fram i kanot över det mörka vattnet, i spänd väntan på att bävern ska dyka upp.

Stilla och varsamt i kanot över Svartån till bäverns rike.

Läs mer om Edens Garden på visitvastmanland.com


I den stora brandens spår 

År 2014 drabbades Västmanland av den största skogsbranden i svensk historia. I brandens spår har det vuxit fram en unik miljö, med sällsynta växter, svampar, insekter och djur. På Grävlingsberget i Hälleskogsbrännans naturreservat i Sala kommun ser du följderna av den stora skogsbranden och från det åtta meter höga utsiktstornet är vyn magnifik över det unika landskap som växer fram. Du kan också gå den kortare stigen i området som är lättillgänglig.

På Grävlingberget, mitt i naturreservatet finns informationstavlor, utsiktsplatser och ett utsiktstorn byggts för att underlätta för besökaren att komma närmare den förödda skogen

Läs mer om Hälleskogsbrännan på visitvastmanland.com


Med långa skär på Mälaren 

Skridskoåkning är en av de allra största tjusningarna när vintern kommer till Västmanland. I Västerås finns en milslång plogad bana mitt ute på Mälaren. Soliga dagar bjuder den på folkfest i det fria, och varje vinter kommer tusentals besökare hit för att åka skridsko, skidor och spark, eller promenera ute på isen. 

Skridskofärd på Mälaren

Läs mer på : visitvasteras.se


Vacker vandring i fina naturreservat

Bruksleden slingrar genom hela Västmanland och bjuder på vacker och omväxlande vandring. Den 25 mil långa leden är indelad i 27 etapper, och bra skor och en god matsäck är allt som behövs för en fin dag på Bruksleden.

En vandring längs bruksleden ger både natur- och kulturhistoriska upplevelser.
Kåsa fylld med härliga lingon. Foto: Urban Dimberg

Ett tips är att välja Bruksledens åttonde etapp, som går genom Surahammars kommun. Den startar vid Långsjön och passerar bland annat Stingsmossens och Rövallsmossens naturreservat. Vandringen på berghällarna är vacker, ni hör fåglarna sjunga och kan se många fina fjärilar. 

Vandring på Bruksleden under våren

Så småningom kommer ni fram till Stingsbergets topp, där vyn över Kolbäcksåns dalgång upp mot Ramnäs är magnifik. På bergstoppen finns bänkar, perfekt för att ta rast och beundra utsikten innan ni fortsätter i tallskogen på andra sidan berget. Utanför Ramnäs passerar leden vid  naturreservat, en av Västmanlands artrikaste fågellokaler.

Läs mer om fina vandringar på: visitvastmanland.com