fbpx

I Västmanland finns alla ingredienser för en riktig mysweekend.

Här finns små orter med charm och stiliga herrgårdar. Här finns ett modernt designhotell som lockar folk från när och fjärran. Och här finns chans till många mysiga utflykter, som en med shopping i ett över 400 år gammalt mässingsbruk, eller till det alldeles unika smultronstället Ängelsberg.

Modernt hotell i gammalt kraftverk

I det hundra år gamla ångkraftverket i Västerås finns succé-hotellet som det pratas om i hela Sverige. På Steam Hotel bor ni i utsökt inredda rum, njuter i mysigt spa med härlig sjöutsikt, spelar shuffleboard med vännerna och äter mat i toppklass på någon av hotellets restauranger. Locavore på 18:e våningen är en av dem, där äter och dricker man asiatiska specialiteter med milsvid utsikt över Mälaren.

Voltage Lounge Pool Club, en mix av musik, aromer, mat, varma bad och kalla drinkar. Utomhus pool på 7:e våningen med underbar utsikt över Mälaren.
Standard Lake View rummen bjuder på utsikt över fantastiska Mälaren och skulle du mot förmodan tröttna på utsikten finns såklart TV, stor dubbelsäng, minibar för kvällen och ett vackert badrum att koppla av i 

Läs mer på: steamhotel.se


Shoppa snygg design på anrikt bruk

I en förtrollande dalgång längs Svartån ligger Skultuna Messingsbruk, grundat redan 1607 av kung Karl IX. Numera är Skultuna känt inte bara som mässingsbruk, utan också som ett populärt besöksmål som passar såväl den historieintresserade som den shoppingsugne. I den mysiga miljön hittar ni outlet, museum, café och Skultuna Fabriksbutiker med många kända märken.

Är det mässing ni är ute efter så är produktionen fortfarande igång – varje år tillverkas här bland annat runt femhundra ljuskronor.

Missa inte chansen att fika här. I brukets vackraste lokaler ligger Å-Cafét och på sommaren avnjutes den delikata räkmackan med fördel på den stora terrassen utmed den brusande Svartån.

Slutmonterning av Skultuna ljusstakar
I brukets vackraste lokaler ligger Å-Cafét, här kan ni njuta av utsikten mot den porlande Svartån

Läs mer på: skultuna.se


Härlig heldag i unik miljö 

Ett besök i Ängelsberg är en lisa för själen som samtidigt kittlar fantasin. Ta en promenad för att insupa atmosfären och de många pittoreska vyerna, som alla de vackra gamla husen med tinnar och torn som klättrar i sluttningen ner mot den spegelblanka sjön Åmänningen. 

Stanna till i Skulpturparken, där inbjudna konstnärer varje år ställer ut sina verk i det fria. En bit bort ligger Engelsbergs Bruk, med mulltimmerhytta, smedja och herrgård i vacker parkmiljö. Bruket, som är ett av världens främsta industriminnen, finns med på UNESCO:s världsarvslista. 

Känner ni för lite mer äventyr, om än av den stillsamma sorten, så tar ni färjan Petrolia ut till Oljeön. Efter en tids entusiastiskt experimenterande, och några explosioner, byggdes 1875 ett oljeraffinaderi på ön. I 50 års tid fick svenska hushåll lysolja, vapenfett och fotogen från den märkliga fabriken. Flera bevarade byggnader finns kvar på Oljeön, och världens äldsta bevarade oljeraffinaderi är väl värt en guidad tur. 

I Ängelsberg finns många fina villor med torn och tinnar, här kan man hyra rum eller hel våning för er själva om man vill stanna lite längre.
Med färjan Petrolia tar man sig till den vackra Oljeön.

Läs mer på: visitvastmanland.com