fbpx

Bergslagens vackra natur både nöje och levebröd

Redan som grabb började Andreas Nääv hänga med sin morfar ut i skogarna – och livslång kärlek till skogen uppstod. Nu är den både hans hobby och hans jobb.

Man skulle kunna säga att Bergslagens skogar går som en grön tråd genom 29-årige Fagerstabon Andreas Näävs liv. Skogen och naturlivet har alltid funnits nära, och när morfar jagade älg och hjort med jaktlaget tog han med sig den unge Andreas. I skogen finns naturupplevelserna och vänskapen med de tio andra medlemmarna i jaktlaget. Det är inte möjligheten att skjuta som främst lockar ut Andreas på jakt.

”Det är jättekul att se husprojekten med lösvirke som pågår i Sjöhagen i Fagersta. Där byggs husen med lokal skog – det är verkligen från planta till planka.”

– Nej, man kopplar av, känner lugnet, säger Andreas Nääv.

Men även om det är naturupplevelsen och kamratskapet i jaktlaget som är viktigast, har Andreas också haft några riktigt fina jaktupplevelser.

– För några år sedan sköt jag en hjort, en tolv­taggare. Det var häftigt, troligtvis en sån där “en-gång-i-livet”-grej, säger Andreas.

Efteråt delades 120 kilo kött från hjorten upp i jaktlaget. Hjortens horn däremot, de sitter på väggen hemma i lägenheten som Andreas delar med sin ­flickvän och två hundar, en finsk lapphund och en jämthund.

Andreas Nääv från ­Fagersta arbetar på trähandels­koncernen AB Karl Hedin. Även på fritiden är det skog och natur som gäller.

Lokalt trävirke i Fagerstahus

Andreas jobbar på trähandelskoncernen AB Karl Hedin. Det var inte naturintresset som lockade honom dit, snarare tillfälligheter och en veckas skolpraktik som 14-åring. Under sina 14 år på företaget har Andreas, via företagets traineeprogram, arbetat sig upp från bygghandelslärling till byggsäljare. Möjligheterna att växa och utvecklas på jobbet är många.

Det är inte utan stolthet i rösten som Andreas Nääv berättar att det är samma skogar som han älskar att vistas i på fritiden, som också bidrar till hans levebröd. I AB Karl Hedins butik i Fagersta finns allt som behövs för att bygga ett hus av närproducerat virke från grunden. Inget material kräver långa transporter – företaget har tre sågverk, bland annat i grannbyn Karbenning och i Avesta.

– Det är jättekul att se husprojekten med lösvirke som pågår i Sjöhagen i Fagersta. Där byggs husen med lokal skog – det är verkligen från planta till planka, säger Andreas Nääv.

Andreas Näävs

Född: 1990
Yrke: Arbetar på trähandels­koncernen AB Karl Hedin
Bor: Fagersta
Familj: Flickvän och två hundar

/

AB Karl Hedin

AB Karl Hedin är en av Sveriges ledande privatägda träkoncerner.

Läs mer

/

Fagersta

Fagersta är orten för den som vill ha både puls och livskvalitet. Du får hög boendekvalitet till bra pris samtidigt som du har nära till jobbet, storstaden och den lugnande skogen på en armlängds avstånd.

Läs mer