fbpx

Industrijobb med mycket variation

Utveckling, resor och mycket personligt ansvar. Johan Ek gillar variationen som arbetet på ­Outokumpu Fagersta Stainless erbjuder.

”Det är kul att vi ­ligger långt fram i utvecklingen här på ­Outokumpu Fagersta Stainless”

Johan Ek har alltid haft ett gott öga till stora industrier. Att arbeta inom en av Sveriges basindustrier känns betydelsefullt för honom.

– Det är ju det här Sverige är känt för, säger Johan.

Johan Ek är född och uppvuxen i Avesta. Han utbildade sig till civil­ingenjör i teknisk fysik med material­vetenskap i Uppsala, och under studietiden var han inne på att lämna uppväxtorten för att bosätta sig i en större stad efter utbildningen.

Men vartefter åren gick och han testat stadslivet i Uppsala så landade han: Lugnet, familj, vänner och närheten till flera större arbetsplatser lockade mer än storstadspuls.

– Vill man jobba inom basindu­strierna är det mindre orter som gäller, säger Johan.

Johan Ek beslutade sig efter avslutade studier att bosätta sig i Avesta där han nu bor i hus tillsammans med sambo och barn. Bilturen till jobbet i Fagersta tar bara 30 minuter, helt överkomligt tycker han.

Multinationellt företag

Idag jobbar Johan i Fagersta, på Outokumpu Fagersta Stainless. I jobbet som produkt- och process­utvecklare på utvecklingsavdelningen finns stora möjligheter till varierande arbetsuppgifter. Johans tjänst bestod till en början av utveckling på hemma­plan, men har alltmer blivit ett utåtriktat arbete som handlar om att hjälpa kunder att utveckla processer och material så att de fungerar så kostnads- och miljöeffektivt som möjligt. Bulten kunden beställt kanske behöver en annan stålsort för att inte rosta och få bättre hållfasthet? Och hur kan kunden bära sig åt för att använda mindre gasol för att värma sina ugnar?

Johan Ek ser ljust på framtiden i företaget. På Outokumpu har han möjlighet att utvecklas och växa. Eftersom det är ett multi­nationellt företag som finns i alla världsdelar tar arbetet honom ut i världen, till bland annat Tyskland och England.

– Det är jätteintressant att se hur arbetsplatser sköts på andra ställen och vilka skill­nader som finns. Det är kul att vi ligger långt fram i utvecklingen här på ­Outokumpu Fagersta ­Stainless, bland annat hur mycket som är automatiserat, säger Johan.

/

Outokumpu

Först i världen och fortfarande världsledande.

Läs mer

/

Fagersta

Fagersta är orten för den som vill ha både puls och livskvalitet. Du får hög boendekvalitet till bra pris samtidigt som du har nära till jobbet, storstaden och den lugnande skogen på en armlängds avstånd.

Läs mer