Innovatören Sandbergs i både hav och rymd

På Sandbergs i Fagersta samlas berättelser om ubåtar, noggrann programmering och utveckling av unika prototyper. Här jobbar kreativa människor som inte tvekar att ta sig an tuffa utmaningar.

”Vi är framför allt problemlösare. Vi vet vilka jobb vi kan ta på oss och förstår vad vi ska göra”

Med 60 års erfarenhet av maskinbearbetning i stålindustrin har Sandbergs gjort sig till mästare på att bedöma vilka jobb de gör bäst. Spetsen i företaget är den tekniska kompetensen. En annan styrka är den långa erfarenheten som gör att de kan vara med och vägleda kunderna och skapa unika prototyper.

– Vi är framför allt problemlösare. Vi vet vilka jobb vi kan ta på oss och förstår vad vi ska göra, säger marknadschefen Olle Söderbäck.

Olle Söderbäck och David Hildingstam framför en av de nyaste fräsmaskinerna hos Sandbergs.

KREATIVITET OCH EGET ANSVAR

Vi tar en tur genom verkstäderna. Här finns många olika maskiner för tillverkning av detaljer som sedan hamnar i kundernas gasledningar, stridsflyg, gruvborrar eller lastvagnar.

– Den här maskinen gör detaljer till en ubåt, berättar David Hildingstam, supply chain manager.

Vid en av de nyaste fräsmaskinerna står Tobias Brandt och arbetar. Han har ägnat flera arbetstimmar åt att programmera maskinen så att den ska fräsa till den ståldetalj som kunden beställt.

– Slutprodukten kontrollmäts och blir bra, men vägen dit kan se olika ut. Våra anställda får ta sina egna beslut. En bra egenskap när man arbetar här är att kunna se flera steg framåt och inte vara rädd att göra fel, säger Olle Söderbäck.

Sandbergs är något av en kreativ individualist bland jättarna i Bergslagens stålkluster vid Fårbo industriområde i Fagersta. I klustret stärker företagen varandra med både arbetskraft och kunskap.

– Kreativa människor som gillar tuffa utmaningar är de som trivs bäst på Sandbergs, menar Olle Söderbäck och David Hildingstam.

INNOVATION OCH NY TEKNIK

Arbetsstyrkan på Sandbergs har en gemensam nämnare: de är teknik­intresserade. Annars är samlingen relativt heterogen både gällande bostadsort och bakgrund. Olle Söderbäck bor i Surahammar, är utbildad produktionstekniker och har arbetat både som svetsare och på mekaniska verkstäder. David Hildingstam däremot bor i Skinnskatteberg och har kört ubåt som teknisk officer, innan han hamnade på sågverket i Skinnskatteberg och sedan började på Sandbergs.

När Olle och David blickar framåt så ser de en framtid där innovation bland annat kommer att handla om nya tillverkningslösningar, exempelvis i 3D-miljöer, och att man adderar material istället för att skära bort, som Sandbergs alltid gjort.

– Vi tittar såklart på hur det skulle fungera ihop med det vi har idag för att fortsätta att utvecklas, säger Olle Söderbäck.

Sandbergs

Sandbergs Maskinbearbetning

Huvudkontor: Fagersta
Omsättning: 50 MSEK
Antal anställda: 28
Grundat: 1957 i Ragnar Sandbergs källare
Kärnverksamhet: Maskinbearbetning i de flesta förekommande material
Kunder: Eneriginäringen, stålindustrin, gruvindustrin, verkstäder, läkemedelsindustrin, fordonsindustrin

www.sandbergsmaskin.se

/

Fagersta

Fagersta är orten för den som vill ha både puls och livskvalitet. Du får hög boendekvalitet till bra pris samtidigt som du har nära till jobbet, storstaden och den lugnande skogen på en armlängds avstånd.

Läs mer

/

Sandbergs Maskin­bearbetning

På Sandbergs i Fagersta jobbar kreativa människor som inte tvekar att ta sig ann tuffa utmaningar.

Läs mer