fbpx

Med världen som arbetsplats

Jobbet på Epiroc tog Mojtaba Zadsalehi från Iran till Sverige. Nu har han hela världen som arbetsplats.

”För mig är resorna det bästa… Jag är fortfarande ivrig att få möta nya människor, platser och kulturer”

Efter några år på Atlas Copco i Iran kände gruvingenjören Mojtaba Zadsalehi för att ta nästa steg; han ville utvecklas genom att jobba närmre någon av koncernens fabriker. Valet föll på Sverige, så för sju år sedan gick flytt­lasset för Mojtaba och hans familj från den myllrande mångmiljonstaden Teheran till lilla, stillsamma Fagersta.

– Eftersom jag hade jobb från första dagen i Sverige var det enkelt att flytta hit. Och jag fick mycket hjälp från företaget, med bostad, bil och praktiska frågor runt myndighetskontakter, säger Mojtaba Zadsalehi.

Resor och utmaningar

Idag har det Atlas Copco Secoroc som ­Mojtaba kom till i Fagersta blivit Epiroc Drilling Tools, ett världsledande företag som med toppmodern teknik tillverkar innovativa borriggar och anläggningsutrustning till kunder inom gruv- och infrastrukturindustrin. Mojtabas jobb som produktspecialist inom topphammarsegmentet innebär arbete med teknisk support, produktutveckling och marknadsföring, och som globalt ansvarig inom sitt område blir det en hel del resor.

Han var nyligen till ett gruvområde nära nordpolen i Kanada, i förra veckan var han i Ryssland. Snart åker Mojtaba till Sydafrika, men ibland blir resorna inte längre än till Stockholm och arbetet med den nya tunnelbanan.

Mojtaba Zadsalehi är produktspecialist inom topphammare på Epiroc Drilling Tools i Fagersta.

”Eftersom jag hade jobb från ­första ­dagen i Sverige var det enkelt att flytta hit. Och jag fick mycket hjälp från företaget, med bostad, bil och praktiska frågor runt myndig­hetskontakter.”

– För mig är resorna det bästa med att jobba på Epiroc. Jag är fortfarande ivrig att få möta nya människor, platser och kulturer. Resorna plus möjligheten att varje dag få möta nya utmaningar är det jag uppskattar mest med mitt jobb, säger Mojtaba. På plats hos kunden löser Mojtaba tekniska frågor, han håller utbildningar och diskuterar nya produkter. Ibland reser han tillsammans med Epirocs säljare för att förhandla med helt nya kunder.

– För 10-15 år sedan fokuserade de flesta på pris, men idag tittar stora kunder i stället på kostnader. Epirocs fokus är att tillhandahålla produkter med hög kvalitet som ger en lägre total ägandekostnad för våra kunder, säger Mojtaba.

Pendlar till Fagersta

Mojtaba reser inte bara i arbetet, han reser även till arbetet. Sedan några år tillbaka bor familjen i ­Västerås, så i likhet med flera av sina kol­legor pendlar han till arbetet i Fagersta, numera i en ny elbil.

– Det går bra att pendla. Vägen mellan Västerås och Fagersta är bra, och jämfört med hur det var att pendla i Teheran så är det nästan ingen trafik alls, säger Mojtaba.

– Jag använder tiden i bilen till att lyssna på radio. På jobbet pratar alla engelska, på mina resor pratar jag engelska, och mer eller mindre alla svenskar talar engelska. Därför är radion ett bra sätt för mig att träna svenska.

Mojtaba Zadsalehi

Född: 1974
Från: Teheran – Iran
Bor: Västerås
Yrke: Gruvingenjör
Familj: Fru och två barn

/

Epiroc Drilling Tools

Ett företag med stora möjligheter till karriär då företaget verkar internationellt och med verksamhet ”world wide”

Läs mer

/

Fagersta

Fagersta är orten för den som vill ha både puls och livskvalitet. Du får hög boendekvalitet till bra pris samtidigt som du har nära till jobbet, storstaden och den lugnande skogen på en armlängds avstånd.

Läs mer