Arbeta inom sjukvården i Fagersta

Biträdande klinikchef Beate Kärrdahl Bedics på Västmanlands sjukhus Fagersta ser ljust på framtiden. Befintlig verksamhet har utvecklats, ny är på gång och fler medarbetare välkomnas.

Det har hänt en hel del del inom sjukvården i Fagersta de senaste åren. När Region Västmanland i februari 2018 återtog driften av Bergslagsjukhuset i Fagersta bytte man namn till Västmanlands sjukhus Fagersta. Beate Kärrdahl Bedics, då enhetschef för rehabenheterna i Köping och Fagersta, sökte och fick tjänsten som biträdande klinikchef i juni 2018. Hon började på heltid i Fagersta i september samma år.

”Som anställd har man stora möjligheter att utvecklas och bredda sina kunskaper här. Det är ett litet sjukhus, inte så ­nischat, med ett 60-tal anställda, och man får vara med och påverka.”

– Det fanns ingen riktig rehabenhet här från början så all personal var i stort sett nyutexaminerade när jag anställde dem. De har gjort ett enormt arbete och utvecklats själva med stormsteg, berättar Beate.

Beate Kärrdahl Bedics, klinikchef, reser med Tåg i Bergslagen och har bara gott att säga om färdsättet. ­Serviceinriktad och vänlig personal, internetuppkoppling och tåg som oftast går i tid.

Fler verksamheter till Fagersta

Många fler förändringar har gjorts. På avdelning 1 finns nu en arbetsterapeut på heltid och en ­fysioterapeut. Neurologpatienterna får hjälp av ett team av yrkesfolk, en hjärtverksamhet har startats och den avancerade hemsjukvården håller på att vidareutvecklas.

Målet är att få så många verksamheter som möjligt som kan bedrivas på ett säkert sätt till Västmanlands sjukhus Fagersta. Och ju fler verksamheter som flyttas dit, desto mer personal efterfrågas, just nu sjuksköterskor och arbetsterapeuter men även andra yrkesgrupper inom vården.

– Som anställd har man stora möjligheter att utvecklas och bredda sina kunskaper här. Det är ett litet sjukhus, inte så nischat, med ett 60-tal anställda, och man får vara med och påverka. Sådant skapar en bra arbetsmiljö, säger Beate.

Enkelt att pendla till Fagersta

Beate Kärrdahl Bedics bor i Frövi och tar tåget till arbetet varje morgon.

– Pendling ger tid för reflektion, vilket är speciellt viktigt när man arbetar inom vården. Kontakten med ibland svårt sjuka patienter gör att man bär med sig många tankar och funderingar. Det är sådant som man använder nätterna till annars.

”Det fanns ingen riktig rehabenhet här från början så all personal var i stort sett nyutexaminerade när jag anställde dem. De har gjort ett ­enormt arbete och utvecklats själva med stormsteg.”

Karin tog klivet – flyttade

Fysioterapeuten Karin Hammarskjöld valde att bosätta sig i Fagersta. Hon kommer ursprungligen från Mora, studerade till fysioterapeut i Västerås och blev erbjuden en tjänst i Fagersta. Hon bor nu med sambo och hund i en lägenhet i tätorten och har två minuters väg till mataffären, ytterligare några ­minuter till jobbet, och nära till motionsspår och promenadvägar.

Karin trivs väldigt bra på sitt första jobb som fysio­terapeut.

– Vi är en nystartad enhet och vi får vara med och påverka väldigt mycket. Man jobbar med olika saker, det är ett fritt jobb med stora variationer och man lär sig mycket. Vi är en liten grupp, ett ungt och roligt gäng som kommer väldigt bra överens, säger Karin Hammarskjöld.

Karin Hammarskjöld, valde yrket som ­fysioterapeut för att få arbeta med människor och kunna fokusera på det friska.
Beate Kärrdahl Bedics

Ålder: 53 år.
Yrke: Arbetsterapeut i grunden, enhetschef för rehab samt biträdande klinikchef på Västmanlands sjukhus Fagersta.
Egenskaper: Engagerad, vill driva ­utveckling och se resultat.
Familj: Man och två ­döttrar, 19 och 17 år, samt två katter.
Bor: På landsbygden ­utanför Frövi.
Intressen: Trädgård, familjen, djur, ridning. ”Jag och min yngsta dotter rider för privattränare en gång i veckan”.

Karin Hammarskjöld

Ålder: 29 år.
Yrke: Barnskötare i grunden, utexaminerades fysioterapeut i juni 2018, och anställd på ­Västmanlands sjukhus Fagersta.
Fördelar med Fagersta: Nära till allt.
Familj: Sambo Richard, kock på Brukshotellet i Fagersta, och Jackie, rhodesian ridgeback.
Bor: Fagersta.
Intressen: Träning av olika slag, djur och natur. Siktar på halvklassikern där löpning, cykling, simning och skid­åkning ingår.

/

Västmanlands Sjukhus

Region Västmanland driver fyra sjukhus i Västerås, Sala, Köping och Fagersta.

Läs mer

/

Fagersta

Fagersta är orten för den som vill ha både puls och livskvalitet. Du får hög boendekvalitet till bra pris samtidigt som du har nära till jobbet, storstaden och den lugnande skogen på en armlängds avstånd.

Läs mer