Sala Brand – ett framgångsrikt företag i Sala

Kunder runt om i Europa, generalagent till de världsledande ­företagen Tosenbauer och Magirus och en orderstock som sträcker sig fram till oktober 2020. På Sala Brand är man nöjda med tillvaron.

”Folk trivs på den här arbets­platsen. Och själv får jag ­kombinera ett roligt arbete med mitt ­stora intresse ”

Kai Hedlund, vd på Sala Brand och tidigare delägare, har varit med från starten 1995 då företaget grundades. Egentligen ännu tidigare, som anställd på Sala Kaross där det bildades en avdelning för brandbilar som senare blev Sala Brand.

Efter ett ägarbyte för tre år sedan flyttade företaget till nybyggda lokaler intill moderbolaget Andersérs Mekaniska Verkstad. Därifrån fortsätter Sala Brand att leverera brandfordon och till­behörs­utrustning till främst kommuner, flygplatser och industrier i hela Europa.

Kai Hedlund är vd samt marknads- och kundvårdsansvarig på Sala Brand. Här framför en släcknings- och räddningsbil som ska levereras till Åhus i Danmark.

Perfekt för internationella affärer

Sala Brands läge strax utanför Sala är utmärkt med tanke på närheten till Arlanda flygplats, och till de stora vägarna för transporter norrut i landet och söderut mot kontinenten.

Från närområdet har en stor del av arbetskraften rekryterats, flera av de cirka 40 anställda har sina rötter i Sala.

– Många kommer med en grundutbildning i bagaget som sedan fylls på med specialkunskaper här. Folk trivs på den här arbetsplatsen. Och själv får jag kombinera ett roligt arbete med mitt stora intresse, säger Kai. På frågan om företagsklimatet i Sala kommun svarar han så här:

– Vår bedömning är att företagsklimatet är väldigt bra i kommunen.

Nya företagarsatsningar i kommunen

Annica Åkerblom är näringslivschef i Sala kommun och berättar hur de arbetar med företagandet på näringslivskontoret. Där finns bland annat företagslotsen Ulla Eklöf som hjälper nya företag att etablera sig i kommunen och befintliga företag att expandera. Företagslots är något Sala kommun införde 2019.

Genom att ringa in behoven och därefter arrangera möten med personal från berörda kontor inom kommunen och företagaren kan handläggningstiderna kortas. På ett sådant möte kan bland annat ansökningar behandlas och information om eventuella kostnader delges till det nya företaget så att processen kan löpa på så smidigt som möjligt.

– Vi försöker att effektivisera de interna processerna, säger Annica Åkerblom.

Annica Åkerblom, Sala kommun, hoppas på fler stora företag till Sala.

” Vår bedömning är att företags­klimatet är väldigt bra i kommunen ”

Besök ska skapa nya kontaktytor

En annan av de återkommande aktiviteterna är att besöka företagen. Syftet är att dels skapa kontakt – det är alltid lättare för företagare att ta kontakt igen när man har träffats tidigare – dels att fånga upp frågor, behov och önskemål av olika slag, men också att tala om framtiden för företaget.

Sala är en kommun med några få större arbets­givare och många små i olika branscher.

– Fler större företag vore förstås önskvärt för att skapa fler arbetstillfällen, säger Annica Åkerblom.

/ ,

Metso Outotec

Ett företag med stora möjligheter till karriär med hela världen som arbetsfält.

Läs mer

/

Sala

I Sala samsas gammalt och nytt – och stad och landsbygd – sida vid sida. Välkommen till en myllrande småstadidyll med blomstrande näringsliv. Sala är staden med nära till allt.

Läs mer