fbpx

Skogen – en självklar del av en hållbar framtid

Utan skogen – ingen silvergruva och ingen stålindustri. Mycket av Västmanlands rikedom har växt fram tack vare skogen. Idag är skogen ett kulturarv som både vårdas och utvecklas.

”Om vi ska rädda ­klimatet så är det viktigt att skogarna är friska, så att de kan ­binda kol­dioxid.”

Niklas Fogdestam, virkesområdeschef på Mellanskog, ­efterlyser fler som vill arbeta i en framtidsbransch med mycket goda utsikter. Västmanland är ett rikt skogslän och skogen är en viktig del av både dåtid, nutid och framtid i länet. På Ösby naturbruksgymnasium utanför Sala utbildas exempelvis landets mest dyrbara gymnasieelever. Att lära sig modernt skogsbruk kräver kunskaper i moderna skogsmaskiner.

Idag är skogen en storindustri, och att sköta den hållbart är a och o.

– Om vi ska rädda klimatet så är det viktigt att skogarna är friska, så att de kan binda koldioxid. Vi avverkar inte mer än vad som återbeskogas. Det blir mer och mer skog varje år, fler och fler träd, säger Niklas Fogdestam, virkesområdeschef på Mellanskog i Västmanland.

Niklas Fogdestam, virkesområdeschef på Mellanskog, ­efterlyser fler som vill arbeta i en framtidsbransch med mycket goda utsikter.

En näring i behov av arbetskraft

Skogsnäringen behöver fler personer som arbetar på alla nivåer menar Niklas Fogdestam. Det behövs skogsarbetare som kör skogsmaskiner, röjer och planterar, tjänstemän som arbetar i näringslivet och skogsmästare som beräknar och värderar skog.

– Vi är en viktig del av svenskt näringsliv som dessutom arbetar med förnyelsebar råvara. I ett land med 300 000 privata skogsägare och med skogen som en av basnäringarna har många en relation till skogen, säger Niklas Fogdestam.  

/ ,

Bergslagens vackra natur både nöje och levebröd

Andreas Nääv från ­Fagersta arbetar på trähandels­koncernen AB Karl Hedin. Även på fritiden är det skog och natur som gäller.

Läs mer