fbpx

gustav-norman

Riddaren från Arboga sitter säkert i sadeln

Gustav Norman är en av Sveriges främsta riddare. På sin idylliska gård utanför Arboga laddar han och hästarna för en fullspäckad riddarsommar. Höjdpunkten är förstås Arboga Medeltidsdagar i augusti.

Varje år i augusti samlas Arbogabor och turister till en riktig folkfest. Till Arboga Medeltidsdagar kommer människor från när och fjärran för att handla, umgås, smaka, lyssna, göra och inte minst – för att titta på de fantastiska riddarspelen. Under fyra intensiva dagar ger Arboga Riddarna fem olika färgsprakande föreställningar. För Gustav Norman har Medeltidsdagarna i Arboga en särskild plats i hjärtat. Det var här hans riddarbana startade – och nu vill han bjuda hemmapubliken på något alldeles extra.

– Det ska vara häftigt att kolla på våra föreställningar! Det är mycket show, det är eld och det är explosioner, säger Gustav.

Gustav Normans häst heter Sissou och är en fransk camarague, en i Sverige ovanlig ras, men en vanlig riddarhäst. Att springa fort är det bästa Sissou vet!
”Det finns hur mycket jobb som helst för en hovslagare. Det är en bra bas för hästverksamhet, men det är tufft att sko på heltid. Jag skulle gärna sko mindre för att spara på kroppen”, säger Gustav Norman. 

“Arboga är en stad med historia och det är en trygg och bra plats för mina barn att växa upp på.”

– På förra årets Medeltids­dagar i Arboga gjorde vi till och med en föreställning med cowboys. Vi hade byggt en tidsmaskin, och det var vilda västern med cowboys som kämpade mot riddarna. Vi visste inte om det skulle gå hem hos publiken, men vi fick faktiskt mer positiv respons än på flera år. 

Hela familjen är med

Arboga Riddarna ordnar riddarspel över hela ­landet. Förra året blev det över 40 föreställningar,
så sommaren är en minst sagt hektisk tid för Gustav Norman. Sedan många år bor han i idyllen Lunger utanför Arboga.

– Jag trivs väldigt bra här! Arboga är en stad med historia och det är en trygg och bra plats för mina barn att växa upp.

En förstående familj är en förutsättning för en eftertraktad riddare på turné. Därför är stödet från hustrun Maria viktigt. Hon är lärare till vardags, men är med och skriver manus till föreställningarna och syr mycket av de tidstypiska kläderna. Även Sixten åtta år och Astrid tre år går i ­pappas fotspår som vana riddarspelsbesökare. 

– Jag kom också in i det här redan som liten. Mamma och pappa var med på Medeltidsdagarna i Arboga med körhästar, och från jag var 12-13 år var jag med i Arbogakuskarnas riddarlek, berättar Gustav. 

Tidig morgon i Arboga. Det är bättre att minnas Ivanhoe från barndomen än att se filmen igen. Nu för tiden ser jag detaljerna med virkade brynjor och sprejade gummistövlar på fötterna. Kom vi rustade på det sättet till ett riddarspel skulle vi få vända och åka hem”, säger Gustav Norman.

Idyll utanför Arboga

Gustav fortsatte några år som riddare på amatörnivå, och han hann med ett år på Volvo innan han insåg att det krävdes ett annat jobb för att hinna med alla tornerspel. 

– Jag kom fram till att hovslageri är en bra bas för hästverksamhet. Det är ett tungt jobb men det har sin charm, säger Gustav.

Sagt och gjort, nu har Gustav hovslageri hemma på gården utanför Arboga. Här finns också ett alldeles nytt ridhus, där träning året runt ökar möjligheterna att ytterligare utveckla riddarföreställningarna. Det är en påtagligt nöjd Gustav Norman som i strålande solsken visar runt på gården. Från hönshuset hörs kackel, hundarna skäller välkomnande och i hagarna går hästarna i väntan på att få ikläda sig munderingen för nästa riddarspel. Idyllen är total. 

– Har du en gång hamnat här i Lunger så flyttar du inte härifrån!

Gustav Norman

Familj: Fru Maria och barnen Sixten och Astrid.
Ålder: 34 år.
Bor: Almagården i Lunger utanför Arboga.
Gör: Hovslagare.
Intressen: Hästar! Äger sju stycken.

/

Arboga

Arboga – Plats för inspiration. Här finns unika boenden i stadskärnan med kullerstensgator utanför dörren, fina villaområden med närhet till skog och fritidsaktiviteter och centrala lägenheter mitt i centrum.

Läs mer

/

Adecco

Adecco sätter individen i fokus för att matcha rätt kompetens till rätt plats.

Läs mer