fbpx

Frida går på nya strövtåg i hembygden

Når hon inte sitt mål med en gång så jobbar hon ännu hårdare. Efter en pratstund med Frida Hansdotter är det inte svårt att förstå hur hon kunde bli världsbäst och os-guldmedaljör. Efter skidkarriären tar hon sig an det nya livet med samma entusiasm.

”Det känns jätteroligt att få uppskattning och särskilt att unga tjejer ser upp till mig. Samtidigt har jag svårt att få ihop det med mig själv – jag är ju bara vanliga Frida.”

Frida Hansdotters val av mötesplats för den här intervjun föll på Västanfors hembygdsgård.

– Jag brukar ta cykeln hit och fika, vi bor inte så långt härifrån. Det är jättefint här och får man besök är det mysigt att åka hit, barn brukar tycka att det är roligt att leka utanför. Det är det här stället och Elsa Andersons konditori i Norberg som är de riktiga pärlorna i trakten.

Vill ge tillbaka till idrotten

En kvinna stannar till vid fikabordet på hembygds­gården för att tacka Frida för alla fina stunder framför tv:n.

– Det känns jätteroligt att få uppskattning och särskilt att unga tjejer ser upp till mig. Samtidigt har jag svårt att få ihop det med mig själv – jag är ju bara vanliga Frida.

Men hon är mån om att vårda sin status som förebild som kommit med framgångarna i världscupen, VM och OS. I Frida-backen i Norberg, där hon åkte som barn, arrangeras varje år Frida Hansdotter cup. Vid sådana tillfällen är det viktigt för Frida att ta sig tid att prata med ungdomarna som tävlar.

– Jag minns hur stort det var för mig att träffa min största idol “Pillan” när jag var liten, hon tog sig alltid tid och var glad. Det betydde mycket, jag vill också betala tillbaka till min idrott, säger Frida Hansdotter.

Frida Hansdotter är hemmakär och ­älskar lugnet i Fagersta. 

“Jag gillar storstadspuls och att njuta av god mat och tempo men det finns ju på nära håll i Västerås eller Stockholm. Och det är alltid skönt att komma hem till lugnet igen!”

Hemmakär småstadstjej

Redan för sju år sedan bestämde sig Frida och sambon Richard för att slå sig ner och köpa hus. Efter visst letande i Fagersta och Norberg föll valet på ett hus med sjötomt några kilometer utanför Fagersta, i Köpmanhamn. Här kan deras gemensamma intresse för huspyssel och inredning få utrymme. Paret har själva byggt både altan och ny gång i trädgården det gångna året.

– Jag har svårt för att sitta still så jag gillar att jobba med sådant. Och jag flyttade hemifrån redan i ettan på gymnasiet så det har funnits ett intresse för inredning tidigare också, säger Frida. 

Att valet av bostadsort föll på Fagersta beror också på att Frida Hansdotter är en småstadstjej i själ och hjärta. Både i barndomens Norberg och i Fagersta är det nära till lugn och ro, idrott och familj. Träningen är fortfarande en viktig del av hennes liv även om det numer handlar om fem-sex pass i veckan och inte 13. Det blir ofta en löprunda eller pass på gymmet, Parken Fitness.

– Jag gillar storstadspuls och att njuta av god mat och tempo men det finns ju på nära håll i Västerås eller Stockholm. Och det är alltid skönt att komma hem till lugnet igen!

Möjligheternas framtid

Frida Hansdotter är egen företagare sedan många år och har många bollar i luften. Det senaste projektet är ett samarbete med den nya skidanläggningen Idre Himmelsfjäll. Flera av de samarbeten som påbörjades innan hon lade tävlingsskidorna på hyllan fortsätter också, bland annat med skotillverkan Kavat, Bliz Eyewear och Rossignol apparel. Dessutom samarbetar hon lokalt med Fagersta-företaget Seco. Arbetet där handlar om att delta i event och marknadsaktiviteter och kommer troligtvis att utvecklas, även om Frida inte vet exakt hur det kommer att se ut.

– Det är det jag gillar med livet som ligger framför mig: att inte veta riktigt och inte ha allt planerat. Jag ser bara möjligheter. Mitt liv har varit väldigt inrutat förut med 200 resdagar per år och massor av träning.

En del före detta elitidrottare blir ju stressade när de lägger av, känner du inte så?

– Nej, jag är nog inte sån som person. Jag har alltid tänkt att om man inte når sitt mål är det bara att gå vidare och jobba hårdare. Så funkar jag nu också. 

Alpin stjärna på hemmaplan. Frida Hansdotter bor inte långt från Västanfors hembygdsgård i Fagersta.

Frida Hansdotter

Född: 1985 i Norbergs kommun Västmanland
Bor: Fagersta med familj
Meriter: OS Guld i Slalom 2018 , vinnare av Världscupen 2015-2016
På TV: Hansdotter kom på en andra plats i Mästarnas mästare 2020 där hon stod i final mot Michel Tornéus.

Karriären är över för Frida Hansdotter och ett nytt liv har tagit vid. “Det jag gillar med livet som ligger framför mig är att inte veta riktigt och inte ha allt planerat. Jag ser bara möjligheter.”

/

Fagersta

Fagersta är orten för den som vill ha både puls och livskvalitet. Du får hög boendekvalitet till bra pris samtidigt som du har nära till jobbet, storstaden och den lugnande skogen på en armlängds avstånd.

Läs mer