fbpx

Linn Frisinger

Linn Frisinger från Köping lägger världen för sina (strumpklädda) fötter

Vad Tesla gjort för bilindustrin tänker Swedish Stockings göra för strumpbyxindustrin. Med målmedvetenhet och miljömedvetenhet ska företaget lägga världen för sina fötter.

Med 500 återförsäljare, online-kunder world wide och nya designsamarbeten snurrar hjulen fort för Linn Frisinger, grundare och vd för Swedish Stockings.

– För att bli framgångsrik gäller det att ta sin produkt eller tjänst och skapa ett extra mervärde till den. Och att göra det bättre än konkurrenterna, säger Linn Frisinger.

Hållbarhet är den röda tråden

I Swedish Stockings fall handlar mervärdet om hållbarhet. De är det enda företag i världen som gör strumpbyxor av återvunnen nylon. Fabriken i Italien drivs med förnybar energi, tillverkningsprocessen är miljövänlig och färgningsvatten återvinns. Även förpackningarna är återvunna och man har till och med ett recyclingprogram för gamla strumpbyxor.

– Ett att våra största miljöproblem är att haven är fulla av plaster och gamla fisknät som dels tar livet av djuren, men även mikroplaster som fiskarna äter och sedan äter vi dem. Vi samarbetar med en organisation som rensar haven och sedan smälter vi ned nylontråden och gör strumpbyxor, säger Linn Frisinger. 

– Vårt mål är att göra helt nedbrytbara strumpbyxor. Det är inte så långt borta. Vi gör strumpbyxor av gamla fiskenät och snart kommer strumpbyxor tillverkade av kaffesump, berättar Linn Frisinger.

På hemmaplan. Linn samlar gärna kraft och inspiration i Karlbergskogen i Köping

”Köping spelar en stor roll för mig. Jag är uppvuxen på landet och känner mig fortfarande som en lantis. På vintern åker jag längdskidor och på sommaren älskar jag att vara i skogen. När jag är i Köping hänger jag gärna med mormor och promenerar i Karlbergsskogen.”

Långsiktiga relationer

Att Köpingstjejen Linn skulle bli framgångsrik entreprenör i strumpbranschen var inget hon hade planerat. Hon jobbade i finansbranschen när en tv-dokumentär öppnade hennes ögon för en ohållbar strumpbyx­industri. Tillsammans med Nadja Forsberg startade hon Swedish Stockings, och företaget växte på bara fem till elva anställda och en årsomsättning på över tio miljoner kronor. Vilken är nyckeln till deras framgång?

– Ständigt arbete. Vi kämpar, lyckas och misslyckas varje dag. Men vi är väldigt envisa och vi har en fantastisk produkt som ligger i tiden, säger Linn Frisinger.

– Dessutom jobbar vi med alla aspekter, vi är inte bara miljövänliga. Våra strumpbyxor är först och främst snygga och håller hög kvalitet. Hållbarhet är ett extra mervärde.

Även om Linn numera bor i Stockholm så är Köping hjärtat av Swedish Stockings verksamhet. Här finns kontor och lager, och nyligen anställdes två personer som jobbar med influencer marketing. Planen är att växa ännu mer i Köping.

– Här är det lättare att ha en mer trogen relation med sina anställda. I Stockholm är det så himla mycket annat som pockar på. Eftersom vi vill bygga långsiktiga relationer med våra medarbetare tror vi på att finnas i Köping.

En kaffe i solen på Skeppshandelsn Stenugnsbageri, självklart klädd i strumpbyxor från Swedish Stockings!

Självklara valet

För Linn blir det därför en hel del resor mellan bostad och kontor i Stockholm och verksamheten i Köping. Här i Västra Mälardalen finns fortfarande hennes släkt, så för Linn handlar Köping både om viktigt stöd från familjen i företagandet, och om tryggheten i att komma hem. 

– Köping spelar en stor roll för mig. Jag är uppvuxen på landet och känner mig fortfarande som en lantis. På vintern åker jag längdskidor och på sommaren älskar jag att vara i skogen. När jag är i Köping hänger jag gärna med mormor och promenerar i Karlbergsskogen, säger Linn Frisinger.

Just nu blir det dock inte så mycket tid till häng, tillvaron kretsar mest kring jobb. Linn Frisinger och Swedish Stockings har höga ambitioner och vill hela tiden vara i framkant med innovationer, teknik och hållbarhet.

– Om fem år ska Swedish Stockings vara ett stort internationellt bolag och det självklara valet för kvinnor som köper strumpbyxor. Då ska vi dessutom ha inspirerat och influerat andra företag att producera strumpbyxor på samma sätt som vi gör. Vi är helt öppna med vårt arbete, och vår vision är att vara en föregångare som förändrar industrin. Ungefär som Tesla. 

Linn på plats i Swedish Stockings lager i Köping

Företaget fortsätter utvecklas

I dag är Tyskland, Sverige och Danmark stora marknader, men också Kanada och USA. De har också lanserat i Japan. Produkterna säljs genom hundratals återförsäljare världen över, vilket står för runt 70 procent av försäljningen, och resterande egen e-handel. Målsättningen är att siffran ska bli 50/50.  Produkterna tillverkas i Italien där produktionen är solcellsdriven och vattnet som används renas och återanvänds. 

– Produktionen är så kallad zero waste. För oss är produktionen minst lika viktig som produkten själv. Produktionen står i centrum och avgör vad vi kan och inte kan göra.

Linn Frisinger räknar med att tillväxten ska hålla i sig. Bolaget med kontor i Stockholm och Köping har precis slutit flera nya stora samarbetspartners till sig, som Matches fashion och Selfredges.


Återanvändningen av strumpbyxorna sker i Köping


Linns bästa i Västmanland

4 tips från Linn:

1. Strömsholm med slottet och stallarna
Jag gick ridgymnasium på Strömsholm och tipsar gärna om att gå på galopptävlingarna.

2. Uttersberg och Galleri Astley
Vi har lantställe i fina Uttersberg, där Galleri Astley är en pärla för konstintresserade.

3. Färna Herrgård och Spa
Dit åker jag alltid på spa ett dygn för att varva ner inför julen.

4. Kolarbyn Eco Lodge
Jag har ännu inte varit i Kolarbyn Eco Lodge, men hört mycket om den och skulle gärna åka dit.


Swedish Stockings

Huvudkontor: Stockholm
Omsättning: 10 MSEK
VD: Linn Frisinger
Antal anställda: 10
Kärnverksamhet: Tillverkning av miljövänliga strumpbyxor
Grundat: 2013

Swedishstockings.com

/

Köping

Köping är en mysig mindre stad, som har det mesta du kan önska. Bra geografiska läge, med 2,5 h till Stockholm och en halvtimme till Västerås, Örebro och Eskilstuna.

Läs mer

/

Adecco

Adecco sätter individen i fokus för att matcha rätt kompetens till rätt plats.

Läs mer