MDU öppnar många möjligheter

Hon lockades till Västerås av spännande robotar, intressanta framtidsmöjligheter och en garanterad bostad. Som civilingenjörsstudent på MDU är Ebba Norlin redan eftertraktad på arbetsmarknaden.

Ebba Norlin flyttade till Västerås för att plugga till civilingenjör i robotik på Sveriges nyaste universitet: MDU. Nu är hon inne på tredje studieåret, hon är aktiv i studentföreningen och studentrepresentant i akademin för innovation, design och teknik. Och hon trivs väldigt bra.

– På MDU lyssnar man på studenterna och jag känner att jag kan påverka min studietid här. Jag gillar att det inte är enorma klasser för det blir lättare att fråga och be om hjälp och man får mer individuell tid med läraren. Dessutom känns det bra att plugga i en industrität stad, för det öppnar möjligheter som man kanske inte hade fått på andra ställen, säger Ebba Norlin.

I MDU:s lokaler på Teknikvägen har Ebba Norlin grannar som ABB, Alstom och Northvolt. Att plugga i en industrität stad öppnar många möjligheter till exjobb, sommarjobb och förstås – framtida anställningar.

Aktuellt och användbart

Att Ebba valde just MDU har flera orsaker. Bostadsgarantin med ett förstahandskontrakt nära skolan är en av dem. Att robotar är kul är en annan, och ett civilingenjörsprogram i robotik finns inte någon annanstans. Det här är ett av MDU:s populäraste civilingenjörs­program och nu under tredje året läser Ebba bland annat kurser som elektroniksystem, teknisk projektledning och tillämpad AI.

– Man får en bred grund att stå på inom robotik och jag kommer att kunna jobba med både hård- och mjukvara i framtiden. De ämnen vi läser är väldigt aktuella och det känns som att allt jag lär mig är användbart. Det är bra för motivationen, säger Ebba Norlin.

– Många tycker att civilingenjörsprogrammen är tuffa, och visst är det mycket att lära sig, men om man bara har viljan så tror jag att alla kan klara utbildningen. Man får lov ha lite jäklar anamma-attityd och om det sen tar fem eller sex år att bli klar spelar inte så stor roll.

Ebba Norlin pluggar oftast i MDU:s lokaler på Finnslätten i Västerås. Här är lugnt och skönt och tillgången till verkstad och labb med datorer, CNC-svarv, CAD, 3D-printer och lödstationer uppskattas.

“Jag tycker att det är roligt att engagera mig. På större universitet måste man vara extraordinär för att synas. Här räcker det med att ha viljan för att få vara med och påverka sin studietid.”

Attraktiv på arbetsmarknaden

Civilingenjörer är eftertraktade på arbetsmarknaden och för Ebba väntar en spännande framtid med stora valmöjligheter. Tack vare universitetets täta samverkan med näringslivet har hon redan rätt bra koll på arbetsmarknaden, och hon träffar olika företag både på torsdagsfikat varje vecka och på den stora arbetsmarknadsmässan Högvarv.

– Det är trevligt att vara attraktiv på arbetsmarknaden! Man ser fler möjligheter längs vägen när man pratar med företag och det är väldigt skönt att veta att jag inte kommer att behöva kämpa för att hitta jobb när utbildningen är klar. I framtiden vill jag jobba med att hjälpa människor på något sätt. Jag är sugen på medicinteknik, kanske autonoma proteser eller system som kan förenkla i vården. Jag känner mig väldigt taggad, säger Ebba Norlin.

Ebba Norlin vid 3D-printer
MDU

Sveriges nyaste universitet
På Mälardalens universitet (MDU) möts människor som vill utveckla sig själva och framtiden. Här läser 17 000 studenter kurser och program inom design- och kommunikation, ekonomi, hälsa, teknik och skola samt kammarmusik och opera, på campus i Eskilstuna och Västerås eller på distans. Forskning bedrivs inom alla utbildningsområden och är internationellt framstående inom framtidens energi och inbyggda system. Med ett nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor är MDU med och bidrar till att människor mår bättre och jorden håller längre. /

Västerås

Västerås kommun ligger vid Mälarens norra strand och är Sveriges sjätte folkrikaste kommun, med ca 150 000 invånare. Här hittar du allt du kan önska god mat, fika, shopping, spännande uteliv och fantastiska sevärdheter.

Läs mer

/

MDU skickliga på samverkan

Spjutspetsteknik utvecklas tack vare samverkan mellan akademi och näringsliv.

Läs mer